Projektowanie kuchni wydaje się być jednym z najważniejszych elementów wykończenia wnętrz w mieszkaniu. Mówi się, że kuchnia stanowi serce domu, więc warto zadbać o jej odpowiedni projekt. Kuchnia to przede wszystkim przestrzeń przygotowywania posiłków. Jednym z jej elementów jest blat kuchenny, który oprócz swoich funkcji dekoracyjnych powinien przede wszystkim zapewniać odpowiednią trwałość. Decydując się na blat do kuchni należy wziąć pod uwagę preferowany kształt, materiał z jakiego ma być wykonany, wymiary (szczególnie szerokość), a także kolor, który najlepiej się sprawdzi w aranżowanej przestrzeni.
Blaty kuchenne mogą być wykonywane z kamienia lub drewna. Kamień uznawany jest za szlachetny materiał, który dodatkowo dodaje wnętrzu szykowności i elegancji. Atutem blatów wykonanych z kamienia jest ich niezwykła odporność na uszkodzenia mechaniczne (dotyczy granitu) i wysokie temperatury. Wśród nowoczesnych rozwiązań dostępne jest wykorzystywanie materiałów, które imitują kamień. Używa się w tym przypadku głównie konglomeratów i kompozytów. Blaty mogą być również odpowiednio laminowane w kamienne wzory. Słabą stroną blatu kuchennego wykonanego z kamienia jest przede wszystkim wysoka cena i stosunkowo duża waga.
Drewniane blaty kuchenne pasują w zasadzie do większości wnętrz kuchennych. Materiał jakim jest drewno jest ciepły w dotyku. Drewniane blaty mogą być wykonane np. z drewna litego lub klejonego warstwowo. Niezbędne jest jednak ich zabezpieczenie olejem lub specjalnym lakierem. Wadą blatów kuchennych wykonanych z drewna jest ich niska odporność na wysokie temperatury. Postawienie gorących naczyń bezpośrednio na blacie zostawi na stałe swój znak. Wielu użytkowników drewnianych blatów kuchennych docenia możliwość wielokrotnego i samodzielnego odnawiania blatu. Należy w tym celu zeszlifować papierem ściennym warstwę blatu i nanieść preparat impregnujący lub lakier. („Wnętrza domów. Kuchnie i łazienki” nr 1(12)2016).