Decydując o wyglądzie naszej kuchni, przede wszystkim należy wziąć pod uwagę własne potrzeby, styl życia oraz upodobania. Warto postarać się i tak zaaranżować przestrzeń, aby każdy domownik czuł się w niej dobrze. Nie ma uniwersalnych rozwiązań, każda kuchnia jest inna i każdą można dostosować do oczekiwań mieszkańców. Urządzając kuchnię należy pomyśleć w pierwszej kolejności o lokalizacji wszystkich niezbędnych urządzeń, ilości blatów roboczych i miejsca do przechowywania, by wygodnie z nich korzystać.
Aranżując kuchnię warto zapoznać się z zasadą trójkąta, z której korzystają projektanci. Zasada ta odnosi się do trójkąta, który tworzą trzy podstawowe urządzenia kuchenne – zlewozmywak, kuchenka i lodówka. Boki tej figury geometrycznej to drogi, którymi użytkownik kuchni się przemieszcza, gdy przygotowuje posiłki. Dzięki dobremu rozmieszczeniu tych urządzeń nie trzeba będzie przemierzać niepotrzebnych kilometrów. Przyjęło się, że te odległości nie powinny być większe niż 2.10 m pomiędzy zlewem a lodówką i kuchenką oraz 2.7 m pomiędzy kuchenką a lodówką.
Jeśli kuchnia jest duża, takich trójkątów pojawia się więcej, gdyż jest w niej więcej szafek. Część z nich można usytuować na środku, tworząc kuchenną wyspę. Wyspa jest stanowiskiem roboczym najczęściej umieszczonym na środku kuchni. Taka wyspa powinna mieć wymiary minimum 80 na 60 cm, by wygodnie się z niej korzystało. Jeśli zaplanujemy takie rozwiązanie warto umieścić pod blatem gniazdko wtykane, by bez problemu umieścić tam przenośne urządzenia kuchenne. Na wyspie można także zaaranżować stanowisko z płytą grzewczą i okapem. Musimy wtedy pamiętać o zaplanowaniu obok blatu roboczego na odstawianie garnków i przyborów kuchennych. Na wyspie można także zamontować zlewozmywak, jednak należy pamiętać wtedy o instalacji przyłącza wodno – kanalizacyjnego. Można także umieścić w niej zmywarkę, dzięki czemu skraca się droga od zlewu.
W małej kuchni trudno będzie o zachowanie zasady trójkąta, gdyż z reguły wszystkie urządzenia mieszczą się w jednym ciągu. Wtedy należy zwrócić szczególną uwagę na kolejność umieszczenia tych urządzeń. Najlepiej, aby znalazły się w kolejności lodówka, kuchenka, zlewozmywak, wtedy drogi skracają się i komfort pracy w małej kuchni się zwiększy.
Niezależnie od wielkości kuchni, aby była ona wygodna należy dobrze rozplanować blaty robocze. Łączna długość blatów nie powinna być krótsza niż 2 metry. Długość głównego blatu nie powinna być krótsza niż 80 cm. Obok kuchenki powinien się znaleźć blat roboczy o długości co najmniej 40 cm. Należy pamiętać o tym, ze blat powinien znaleźć się także koniecznie obok zlewozmywaka, chyba, że jest ociekacz oraz obok lodówki, na odłożenie zakupów.
W nowoczesnej kuchni warto postawić także na duże szafki, które pełnią rolę spiżarni lub jeśli jest miejsce wydzielenie osobnej przestrzeni na spiżarnię. Warto tez zadbać o prawidłowe usytuowanie stołu. Jeśli zdecydujemy się na duży stół w kuchni stanie się ona nie tylko miejscem do gotowania, ale także sercem domu.